En par čevljev in sto različnih zgodb oseb, ki v njih korakajo proti različnim življenjskim izzivom, in ko enkrat stopiš v prave čevlje, je gotovo vse lažje. Tri popolnoma različne osebe, ki imajo popolnoma različen okus za obutev, a jih druži to, da so navdih in da so se v svojih čevljih nagarali za uspeh. So vztrajni, odločni, osredotočeni in predani cilju. In kar je najpomembneje, v vsem, kar počnejo, uživajo.

“Dobra telesna pripravljenost je ključ do uspeha pri šahistu, zato treniram svoje misli in telo.”

Dvakratna svetovna mladinska šahovska prvakinja in šahovska velemojstrica. S tema dvema uglednima nazivoma se Laura Unuk ponaša pri rosnih 20-ih. Velika ljubiteljica čevljev, je vztrajna, odločna in predana cilju. Kakšne čevlje bo obula za šahovsko tekmovanje, ni nikoli naključje, saj skrbno izbere par, v katerem se počuti udobno in samozavestno.

Laura je navdih za vse. Za to, da je danes, kar je − rosno mlada šahovska velemojstrica −, je trdo garala. Prvo partijo, ki jo je odigrala pri sedmih letih, je izgubila proti dedku, ki jo je za to igro tudi navdušil. A to je samo podžgalo njeno željo po uspehu in od prvega dne je trdo garala.

Zaveda se, da pripravljenost na partijo ni le v tem, da šahist pozna vse otvoritve, pozicije in trike. Velik vpliv na rezultat ima tudi fizična pripravljenost, saj igre trajajo tudi več ur. “Šah me je naučil, da je za uspeh sicer potrebnega nekaj talenta. Do resničnega uspeha pa vodi le trdo, trdo, delo,” pravi Laura, ki jo lahko med hitenjem po opravkih, na fakulteto in treninge srečate na njenem šahovskem kolesu, ki ji ga je oče podaril za rojstni dan.

Več o Laurini zgodbi pa si oglej v spodnjem videu: