‘Bulerji’ ali vojaški škornji (poimenujte jih po želji) so sestavni del ženske zimske garderobe, odkar pomnim in uporabljam besedo moderno.

Takoj po končani osnovni šoli so ti udarni čevlji v črni barvi z masivnim gumijastim podplatom in rahlo privzdignjenim sprednjim delom (prvi modeli so imeli predel pri nožnih prstih učvrščen s kovinsko kapo)  kot strela iz jasnega vkorakali v garderobe tudi največjih ‘šminkerjev’.
Čeprav smo dekleta z njimi, ko smo jih obule k hlačam in prevelikim puloverjem, izgubile vsako možnost, da bi bile videti elegantno in predvsem ženstveno, se jim nismo mogle odreči. Če si želel korakati vštric s trendi, si v svoji omari pač moral imeti bulerje.

Še danes se spomnim, kako je na njih nič kaj navdušeno gledal dedek. Vsakič, ko sem ga obiskala, me je vprašal, zakaj nosim te moške vojaške škornje in ali ne bi raje obula kaj lepšega. In ker verjamem, da mi pobalinskih škornjev ni očital, ker bi bil obremenjen s tem, kaj ženske smejo in kaj ne, verjamem, da mu preprosto niso bile všeč oziroma so ga spominjale na vojaščino in vojsko.

Prav smešno zgodbo o bulerjih v ženski garderobi je pred leti za revijo Elle zapisal tudi njen nekdanji kolumnist, Matej Kodrič. Njegov oče je dekle, ki je pri njem doma preživelo noč, prav zaradi težkokategornih bulerjev pred vrati njegove sobe, preprosto ‘zamenjal’ za fanta. In ker sta se zjutraj z obiskovalko zgrešila, je očeta nerodno vprašanje, ali je pri sinu prespal fant, ‘mučilo’ vse do nedeljskega kosila.

A bulerji ne bi bili bulerji, če ne bi ne glede na vse prepreke in zadrege ostali modna stalnica v ženski garderobi.  Danes jih oblikovalci ponujajo v povsem drugačni luči. Prvotna naloga vojaških škornjev se je uklonila bolj ‘ženstveni’ obliki. Bulerji so kar naenkrat postali bogatejši za številne okrasne detajle, tisti najbolj ‘sprevrženi’ se bahajo celo z motivi iz kristalov.
Nova pa ni samo oblika, temveč tudi stilistična zgodba.  Upoštevajoč pravilo dopolnjujočih se kontrastov, je modnim stilistom bulerje uspelo spraviti v par tudi z najbolj ženstveno tkanino, čipko. Bolj ko so robustni čevlji, bolj nežna in romantično lahkotna naj bo obleka. Konec koncev si tudi bulerji ob sebi zaslužijo besedo ženstveni.

Kdo ve, ali bi me dedek danes v njih še vedno ‘videl’ na bojišču ali bi ga bolj ženstvena kombinacija oblačil toliko preslepila, da bi vojaško koračnico preslišal.

Tommy Hilfiger 180 eur

Več @MASS: