Če bi mi kdo pred leti, ko sem z največjim navdušenjem kupovala sandale s peto, visoko tudi več kot deset centimetrov, povedal, da lahko počakam še nekaj sezon in bodo pete v višini do šest centimetrov enaka modna poslastica kot tiste 12-centimetrske, bi na svojih policah za čevlje prihranila kar nekaj prostora. Tako pa so čevlji z res visokimi petami iz nakupovalne košarice romali natanko na polico, kjer še danes čakajo na tisti usodni trenutek, da jih popeljem na ulico.

Ves ta čas prikimavanja visokim petam pa sem pri svojih 180 centimetrih tudi nenehno oprezala za danes tako imenovanimi idealnimi mačjimi petami. Težava mačjih pet v preteklosti je bila asociacija na čevlje, ki jih nosijo starejše gospe. Ne glede na to, ali so bile pete ženstveno vitke ali kockasto stabilne, sandale z njimi pač niso bile videti moderno. Vse do danes. Verjamem, da se ljubiteljice visokih pet z menoj ne morete strinjati, da so sodobne sandale z nizko kockasto peto enako seksi kot tiste desetcentimetrske, in čisto prav imate. Težko pa bi mi oporekale, če rečem, da so letos te iste kockaste pete najbolj moderna različica, ko govorimo o peti.

Stabilne, moderne in ne prav visoke, sandale po mojem okusu. In kako in s čim jih nosimo? Bi vas presenetilo, če rečem, da se prilegajo prav vsakemu stilu? Zamislite si oranžne sandale iz semiš usnja, okrašene z biseri, ob razparanem džinsu in beli majici. Kaj pa skupaj s cvetlično romantično obleko dolžine do gležnjev? Tudi v družbi mini krila in kratke majice so videti kot naročene in, ne nazadnje, ko te sandale obujete k hlačnemu kostimu poslovnega značaja, ste videti, kot ste se ravnokar sprehodili po modni pisti. Vas zanima, zakaj? V takšnih petah ni težko hoditi. Dinamičen in hkrati ženstven korak pa je danes nekaj, kar je obvezna popotnica dobrega modnega stila. Ko sem nekoč spraševala tako moške kot ženske, kaj menijo o različnih vrstah ženskih čevljev, mi jih je kar nekaj namesto tega odgovorilo, da ni bolj ‘žalostnega’ prizora kot videti žensko, ki se s svojimi čevlji ne ujame najbolje (se pravi v njih ne zna hoditi, se v njih počuti previsoko, preveč drzno, premalo moderno …). Danes jim lahko odgovorimo s kockasto peto.  In če bi o nižji kockasti peti za konec vprašala še ortopeda, ki mi je že pred leti svetoval, da je obutev s povsem nizko peto enako ‘zoprna’ kot tista z visokimi petami, bi mi odgovoril, da je kockasta peta pogruntavščina sezone. Jaz ob tem dodajam: modna pogruntavščina sezone.

UPcollection 39,99 eur

Več @Mass: