Ko smo v novem tisočletju znova  uzrli športno obutev na predstavitvi prêt-àporter kolekcij, smo, čeprav superge niso prvič korakale po modni brvi, ostali odprtih ust. Sledila je nova lekcija o športni obutvi v visoki modi, da lahko v letu 2018 k svoji zbirki udobne obutve dodamo tako imenovane dad sneakers ali očetove superge (najbrž zato, ker je v podobnem modelu vaš oče v devetdesetih pred hišo kosil travo). Superge z robustnim podplatom vsemogočih aerodinamičnih oblik z obveznimi blažilci proti udarcem so preplavile ulice modnih prestolnic, in čeprav jih tisti manj navdušeni imenujejo tudi grde superge, ni videti, da se bodo kmalu poslovile. Še več, nova sezona je primat novodobnih očetovih superg le še učvrstila na seznamu najbolj kul obutve. Nosijo jih Gigi in Bella Hadid, Alec Baldwin, Rita Ora, Kendal Jenner in vsa druga ‘it’ dekleta, ki so se s svojim parom pridružila novemu fenomenu ulične mode.

Novodobne varuške vaših gležnjev, pet in prstov na nogah zaradi svoje ‘obilne oblike’ delujejo vse prej kot drobno (tistim s številko noge, večjo od 40, jih iskreno odsvetujem).  In prav zato tovrstne superge ob sebi potrebujejo oblačila bolj ženstvenega značaja. Najboljša izbira je daljša fluidna svilena obleka, ki v oblačilno kombinacijo poleg svežega stilističnega prijema vnaša tudi ravnovesje med eleganco in udobjem, klasiko in športom, glamurjem in uličnim stilom. Če se odločite ‘očetove’ superge obuti k džins hlačam, naj bodo te ravnega kroja, ki se končuje v višini gležnjev (oprijeta različica bo le še poudarila pretirano velikost takšnih superg). Tudi prevelika džins jakna kot protiutež je dobra izbira.

Enobarvnim različicam, ki so zaznamovale poletje, se na jesen pridružujejo modeli z zanimivimi sestavljenimi vzorci in tehnološkimi inovacijami pri zategovanju vezalk, medtem ko bodo tiste najbolj modne po vzoru maksimalistične Guccijeve estetike posute tudi s kristali in bleščicami.

@MASS: